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Contribution Details

Type Master's Thesis
Scope Discipline-based scholarship
Title Swiss SaltTracker: Predicting Dietary Salt Intake from Retail Loyalty Card Logs
Organization Unit
Authors
  • Sven Brunner
Supervisors
  • Klaus Fuchs
  • Lorenz Hilty
Language
  • English
Institution University of Zurich
Faculty Faculty of Business, Economics and Informatics
Date 2016
Abstract Text Excessive salt intake is a global health concern, since 2.5 million deaths per year are preventable if salt consumption was reduced to healthy levels. In Switzerland, salt intake of 94% of men and 77% of women ranges above the WHO recommen-dation of 5 g salt per day. To identify people with an increased salt intake, cumber-some 24-hours-urine-samples or paper-based checklists are used today. This thesis provides the technological and statistical foundations to automatically determine a personís salt intake level from his loyalty card logs. To reach this goal, a system of several software services has been developed during the thesis to obtain the loyalty card logs and measure the daily salt intake of a person by using a food-record-checklist which has been validated and calibrated with 24-hours-urine-samples. The paper-based checklist has been translated into a mobile application running on iOS and Android. Because of the small number of participating users in the thesis study, a correlation between the self-reported salt intake in the mobile app and the loyalty card logs could not be validated yet. The application of classifi-cation algorithms on the created models and the collected data however yielded very promising results. Given a larger sample size and the technical framework developed during the thesis, the correlation between loyalty card logs and self-reported dietary salt intake is expected to be proven in the near future.
Zusammenfassung Exzessiver Salzkonsum ist ein globales Gesundheitsproblem, da 2.5 Millionen Tode pro Jahr verhindert werden könnten, würde der Salzkonsum auf ein gesundes Niveau gesenkt werden. Die tägliche Salzaufnahme von 94 % der Männer und 77% der Frauen in der Schweiz liegt über der WHO-Empfehlung von 5 g pro Tag. Um Personen mit erhöhtem Salzkonsum zu identifizieren, werden heute umständliche 24-Stunden Urinproben oder Checklisten auf Papier benutzt. Diese Arbeit hat zum Ziel, die technischen und statistischen Grundlagen zur automatisierten Erkennung des Salzkonsumniveaus einer Person aus deren Kundenkartendaten bereitzustellen. Mehrere Softwaresysteme wurden entwickelt, um die Kundenkartendaten zu er-halten und die Salzaufnahme einer Person unter Zuhilfenahme einer durch 24-Stunden Urinproben validierten und kalibrieten Checkliste zum Lebensmittelver-zehr zu messen. Die Checkliste wurde dazu in eine mobile Applikation für Android und iOS überführt. Aufgrund der kleinen Teilnehmeranzahl in der durchgeführten Studie konnte eine Korrelation zwischen des mittels App gemessenen Salzkon-sumniveaus und den Kundenkartendaten noch nicht mit Sicherheit festgestellt werden. Die Anwendung von Klassifikationsalgorithmen auf die entwickelten Mo-delle und die gesammelten Daten lieferte jedoch vielversprechende Resultate. Mit einer grösseren Teilnehmerzahl und dem technischen Gerüst, welches während dieser Arbeit entwickelt wurde, ist zu erwarten, dass eine Korrelation zwischen Kundenkartendaten und Salzkonsumniveau, gemessen durch Einträge in die App, in naher Zukunft festgestellt werden kann.
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